Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w całej restauracji. Aby zapewnić tam maksymalną efektywność pracy trzeba zadbać zarówno o dobre wyposażenie, jak i właściwe rozplanowanie położenia wszystkich mebli i sprzętów. Od czego więc zacząć wyposażać taką kuchnię? Podpowiadamy.
Podział kuchni na strefy
Zanim zaczniemy planować zakup konkretnych urządzeń i mebli należy rozplanować podział kuchni na poszczególne strefy. W pomieszczeniu powinny być dwa obszary, które nie mogą w żaden sposób się ze sobą krzyżować. Mowa tutaj o miejscu w którym będą wykonywane prace tak zwane „brudne” oraz obowiązki związane z przygotowywaniem potraw, a więc będzie to strefa „czysta”. Należy tam zadbać o maksymalną higienę, więc trzeba zwrócić uwagę na to, aby te dwa miejsca były wyraźnie od siebie oddzielone, na przykład za pomocą drzwi lub wydzielonego obszaru za ścianą.
Wyposażenie meblowe do kuchni w restauracji
Po określeniu wielkości pomieszczenia i zaprojektowaniu przestrzeni do swobodnego dostępu do wszystkich urządzeń można zacząć przeglądać dostępne meble gastronomiczne lub złożyć zamówienie na indywidualny projekt. W kuchni dużym problemem jest przede wszystkim wilgoć. Dlatego wszystkie meble powinny odznaczać się dużą na nią odpornością, a przy tym nie powinno być większych trudności, aby utrzymać je w czystości. Te wymogi najlepiej spełnia stal nierdzewna, która jest także bardzo wytrzymała i odporna na uszkodzenia mechaniczne, a także nie wchłania nieprzyjemnych zapachów. Planując rozmieszczenie mebli należy wygospodarować wolną przestrzeń w taki sposób, aby odpowiadała bieżącym przepisom prawnym.
Sprzęt gastronomiczny w restauracji
Wybierając sprzęt do kuchni w restauracji należy zwrócić uwagę przede wszystkim na planowane menu dla gości. Wiele w gruncie rzeczy zależy od profilu prowadzonej działalności oraz rodzaju oferowanych posiłków i dań. Uniwersalnym wyborem są szafy chłodnicze oraz zamrażarki, które pozwalają w wygodny sposób magazynować wszelkie łatwo psujące się produkty. Zakup kuchni gazowej oraz różnych rodzajów pieców do obróbki termicznej powinien być skonsultowany z szefem kuchni, który może jasno określić potrzeby związane z efektywną pracą i ilością zatrudnionych osób do dodatkowej obsługi. Natomiast zmywarki gastronomiczne to obowiązkowy nabytek do każdej kuchni, niezależnie od rozmiaru prowadzonej działalności. Oprócz tego na wyposażeniu kucharzy muszą być mniejsze urządzenia w postaci mikserów ręcznych, maszyn do mielenia mięsa i wiele innych sprzętów służących do mechanicznej obróbki żywności.