Zakupy chemiczne – jakie środki muszą znaleźć się w lokalach gastronomicznych?

chemia w restauracji

Zajmując się lokalami gastronomicznymi warto dbać o ich czystość i higienę pracy. W tym celu dobrze jest zaopatrzyć się w konkretne produkty, które usprawnią proces sprzątania. Jakie środki muszą znaleźć się w lokalach gastronomicznych? Sprawdzamy.

Profesjonalne produkty chemiczne dla gastronomii

Chemia wykorzystywana w gastronomii zdecydowanie różni się od tej, której używa się w przemyśle. Musi ona spełniać ściśle określone kryteria oraz normy. Odpowiadają one za dopuszczenie konkretnych środków czystości do użytku w restauracjach, food truckach czy na szkolnych stołówkach. Takiego typu produkty można znaleźć na stronie https://zakupychemiczne.pl/.

Chemia specjalistyczna, która została stworzona z myślą o przemyśle gastronomicznym jest o wiele mniej toksyczna. Ma za zadanie przede wszystkim zapewnić odpowiednią higienę urządzeń, a także naczyń oraz sztućców, z których korzystają lokalowi goście. Różne produkty mają spełniać inne funkcje. Jedne muszą poradzić sobie z dużymi zabrudzeniami po jedzeniu, inne natomiast usuwają smoliste substancje, które gromadzą się na grillach czy w piekarnikach.

Przykłady środków chemicznych

Do specjalistycznej chemii, która przeznaczona jest dla sektora gastronomii, zalicza się przede wszystkim preparaty do mycia powierzchni kuchennych, a także środki do czyszczenia frytkownic, blach czy pieców konwekcyjnych. Szczególnie te ostatnie są coraz częściej wykorzystywane, dlatego tak ważna jest ich odpowiednia konserwacja. W kuchni nie może zabraknąć również płynów do mycia naczyń czy odtłuszczania powierzchni. Je również można zakupić na stronie https://zakupychemiczne.pl/.

W przypadku prowadzenia kawiarni z pewnością przyda się środek do czyszczenia czajników oraz ekspresów do kawy. Również płyny do dezynfekcji automatów do lodów i śmietany są ważne, ponieważ resztki jedzenia osadzają się na urządzeniach. Powoduje to namnażanie bakterii, których właściciel z pewnością chce uniknąć. W toaletach przydadzą się także mydła w płynie, środki do dezynfekcji czy produkty do czyszczenia toalet i umywalek.

Co powinno się znaleźć w każdym lokalu gastronomicznym?

Bezapelacyjnym wyborem każdego właściciela takiego typu lokalu powinien być produkt do mycia podłóg, przetarcia blatów czy nawet ścian. Ciekawą formą jest także chemia w formie proszków, które rozpuszczają się pod wpływem wody.

Płyny do dezynfekcji barów oraz ich komponentów to świetny wybór dla kafejek czy kawiarenek. W nich również przydadzą się odświeżacze powietrza, które zniwelują ewentualne drażniące zapachy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz